Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE: Millainen laki kolmen vuoden vuokrasopimuksessa?

Millainen laki kolmen vuoden vuokrasopimuksessa? 6 vuotta, 7 kuukautta sitten #7748

Olisi mukavaa saada selvennystä seuraavaan tilanteeseen. Asialla olisi hieman kiirettä...

Olemme tekemässä kolmen vuoden vuokrasopimusta Gentin alueella, niin mikä seuraavista kolmesta vaihtoehdoista osuu lähimmäksi oikeaa. Vaihtoehto 1 on sitä, mitä olemme puhuneet suullisesti vuokranantajan kanssa. Vaihtoehto 2 on sitä, mitä sopimuspohjassa lukee. Vaihtoehto 3 lukee Suomiklubin ohjekirjassa.

1) Jos lähdemme asunnosta ennen kuin olemme asuneet yhden vuoden, niin maksamme kolmen kuukauden verran "sakkoja". Jos lähdemme kun olemme asuneet 1-2 vuotta, niin maksamme 2 kuukauden verran "sakkoja". Jos lähdemme 2-3 vuonna, niin maksamme 1 kk verran "sakkoja". Jos lähdemme kolmannen vuoden jälkeen, niin ei sakkoja. Meillä on aina kolmen kuukauden irtisanomisaika.

2) Jos lähdemme asunnosta milloin tahansa ensimmäisen kolmen vuoden aikana, niin maksamme kolmen kuukauden verran "sakkoja" ja kolmannen vuoden jälkeen ei sakkoja. Meillä on kolmen kuukauden irtisanomisaika.

3) Olemme sitoutuneet joka tapauksessa kolmeksi vuodeksi asuntoon ja emme voi irtisanoa sopimusta.

Lisäksi on kuitenkin mahdollista tehdä kahden vuoden vuokrasopimus... Miten tämä tapaus?

Tiedättekö mikä on yleinen käytäntö huoneiston edelleen vuokrauksessa, koska siitä ei kyllä puhuta sopimuspohjassa mitään..? Tämä pohja, joka meillä on tuntuisi olevan jokin vuokrasopimusten vakioformaatti.

Vs: Millainen laki kolmen vuoden vuokrasopimuksessa? 6 vuotta, 7 kuukautta sitten #7750

 • Lasu
 • POISSA
 • Viestit: 76
Moro !!
Jos teet kirjallisen sopimuksen, niin todennäköisesti sopimusteksti pätee, onhan se sopimus kahden henkilön välillä.
Vaihtoehto 1 on ns. normaali toistaiseksi voimassaoleva 3-6-9-vuokrasopimus.
Kun sovitte jotain, pitää teksti allekirjoitettavassa sopimuksessa olla sama, kuin mitä sovitte ja on parempi itse ymmärtää teksti kuin vain luottaa siihen mitä vuokraaja selittää tekstin merkitsevän. Yleensä vakiosopimuspohjissa on lain määräämät asiat otettu huomioon ja niitä löytyy myös englannin kielisenä.Edelleenvuokraus oikeus/rajoitukset määritellään myös sopimuksessa.
Lasse
Viimeksi muokattu: 6 vuotta, 7 kuukautta sitten Kirjoitti: Lasu.

Vs: Millainen laki kolmen vuoden vuokrasopimuksessa? 6 vuotta, 7 kuukautta sitten #7751

 • 12345
 • POISSA
 • Viestit: 10
Lain mukaan lyhytta, eli alle kolmen vuoden sopimusta ei voi kesken katkaista lainkaan. Ei puolin eika toisin. Sitten lisataan, etta ainoa poikkeus on "yhteisesta sopimuksesta".

Eli lain mukainen raaka totuus on, etta sitoudut maksamaan vuokrat koko sovitulle ajalle. Ja jos paasette vuokranantajan kanssa sopuun, muita jarjestelyja voidaan soveltaa.

Kohdassa 1 listatut ehdot ovat itse asiassa samat, kuin mita laki maarittelee pitkalle sopimukselle, ns. 9 vuoden sopimukselle, joka takalaisittain vastaa toistaiseksi-sopimusta. Laki suojaa vuokralaista paljon paremmin pitkassa sopimuksessa, ja silloin myos kummankin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet on selkeasti maaritelty. Esim, myos tilanteessa jossa vuokranantaja irstisanoo sopimuksen, on pitkassa sopimuksessa selkeasti maaritelty irtisanomisaika ja sakot.

Suosittelen siis, etta teette sen pitkan sopimuksen, vaikka aikomuksena olisikin asua vain 3 vuotta. Jos sakkoehdot ovat samat joka tapauksessa, on parasta, ettei asiassa ole silloin liikaa tulkinnan varaa. Riskina lyhyessa sopimuksessa on se, etta kun lahdon hetki koittaa, vuokranantaja kuitenkin vetoaa lakiin ja vaatii vuokria maksuun koko sopimuskaudelta. Jos uskot siihen, etta vuokranantaja on bona fide ja tulee sopimusta noudattamaan, voit tietysti allekirjoittaa lyhyenkin, mutta riski on aina olemassa.

Paikallinen vuokralainsaadanto kylla loytyy netista, ja suosittelen lampimasti sen lukemista ennen kuin allekirjoitatte mitaan. Ainakin silloin tiedatte mihin sitoudutte.

Terveisin
Anna

Vs: Millainen laki kolmen vuoden vuokrasopimuksessa? 6 vuotta, 7 kuukautta sitten #7752

 • J.K
 • POISSA
 • Viestit: 15
Vuodesta 1997 lähtien Belgiassa on ollut olemassa vain määräaikaisia vuokrasopuksia. Sitä ennen ne olivat toistaiseksi voimassa olevia kolmen kuukauden irtisanomisajalla ja ilman sanktioita.

Irtisanomisaika on aina kolme kuukautta. Asunnon tulo- ja lähtötarkastuksen kulut menevät muistaakseni puoliksi kumallekin osapuolelle(?), en jaksa tarkistaa. Tulotarkastuksessa kannattaa kirjata sopimukseen kaikki puutteet ja virheet ettei lähtiessä joudu maksumieheksi. Vuokralaisen edun kannalta olisi hyvä valita oma / tai puolueeton tarkastuksen tekijä.

Viralliset vuokrasopimukset.

1) Lyhyet sopimukset -> 3 vuoteen saakka. Sopimusta ei voi sanoa irti ja maksuista on juridisesti vastuussa sopimuskauden loppuun saakka.

Mikäli sopimuksen kuitenkin sanoo irti, niin silloinkin se tulee tehdä kolmen kuukauden varoitusajalla, sillä muutoin voi joutua maksamaan lisäsanktiot. Mikäli lähtee vaikkapa siltä istumalta, niin on juridisesti maksuvelvollinen sopimuskauden vuokrien lisäksi kolmen kuukauden sanktioista. Viimeksi mainittu tieto oli ns. ammattilaisen vastauksena kysymykseen oheisella foorumilla, joka sävyltään puoltaa investoijien etuja.

- ://forum.pim.be/sommaire.php

2) Pitkät sopimukset + 3 - 6 - 9 vuotta. Sopimuksen voi sanoa irti milloin vain 3kk:n irtisanomisajalla. Ensimmäisenä vuonna irtisanoessaan 3 kuukauden vuokraa vastaava sanktio, toisena vuonna 2 kk ja kolmantena vuonna kuukauden vuokra.

3) Elinikäiset sopimukset. Lienee harvinaisia ja niihin en ole perehtynyt.

Toisinaan vuokranantaja / investoija "sallii" vuokralaisen tekevän duunin puolestaan ( joutuessaan lähtemään kesken sopimuskauden ) ja hakevan tilalleen seuraavan vuokralaisen, jonka investoija sitten mahdollisesti kelpuuttaa. Vuokrailmoituksissa näkeekin melko usein miten vuokralainen hakee seuraajaa itselleen ( komein myyntipuhein ), joka osaltaan osoittaa miten viralliset 'pallo jalassa-sopimukset' eivät vastaa normaalia elämää ja sen muutoksia.

Samoin toisinaan voi olla mahdollista neuvotella joustavammat irtisanomisehdot, vaikkapa mahdollisuuden sanoa lyhytkin vuokrasopimus irti milloin vain virallisella kolmen kuukauden irtisanomisajalla, mutta yhden kuukauden sanktiolla tai ilman sanktioita. En tiedä miten yleisiä tai harvinaisia tuollaiset joustavemmat sopimukset ovat. Tietysti hyvä ja haluttu asunto menee ilman joustojakin.

Kaikki virallisesta standardisopuksesta poikkevat sopimukset kannattaa kirjata sopimukseen mustaa valkoisella. Kuitenkin tuolla ylempänä olevan linkin pim.be-sivusolla oli maininta, että riitatustilanteessa ( vuokranantaja muuttaa mielensä ) le juge de paix / rauhantuomari riskeeraa linjata päätöksensä virallisiin sopimuksiin, ei niistä poikkeaviin. En sitten tiedä oliko tuo pim.be:n kanta hieman partisaanisellainen vai ei.

Nuo 'panttivanki-sopimukset' rajoittavat myös tervettä kilpailua koska riittävästi paremmalla hinta-laatushteella olevan asunnon havaitessaan ei kuitenkaan halutessaan pääse kohtuudella eroon nykyisestä. Viimeaikoina oli vaalien alla esillä myös asuntojen tarve ja vuokrien suhteellinen kalleus. Hintakilpailua osaltaan auttaisi joustavat sopimukset. Nyt ne ovat mittatilaustyötä investoijille jossa sopimuksien luonne ja raskaus osaltaan tekee vuokralaisesta 'osatakaajan' investoinnille.

Samoin kaikki vuokralaiset eivät ole samalla viivalla sanktioiden suhteen, vertaa vaikkapa vuokrakulut 15% tuloista vs. 50% tuloista.

Oheisella sivustolla (fr/nl) on paljon hyödyllistä infoa:

- ://www.immo-particulier.be/fr/informations/...conduit-preavis.html

Bail oral et préavis - suulinen sopimus ja irtisanominen:

- ://www.immo-particulier.be/fr/informations/...il-oral-preavis.html

- (nl-fr-en-de) ://www.belgium.be/fr/logement/location/bail/

Ps. Onko palstalla jokin suorien linkkien blokkaus tai tarkistusaika, sillä suoran linkin sisältävä lähetetty viesti jäi blankoksi?
Viimeksi muokattu: 6 vuotta, 7 kuukautta sitten Kirjoitti: J.K.
 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.10 sekuntia