”Kulttuuria ei voi eristää” - digitaalinen kulttuuritarjonta antaa yhteisiä kokemuksia kriisin keskellä

20.4.2020

Kamala Companyn teos Halaus Amos Rexin Generation 2020 -näyttelyssä. Kuvaaja: Riku Pihlanto/Amos Rex

Vaikka joudumme tällä hetkellä pitämään fyysistä etäisyyttä toisiimme, voimme kuitenkin edelleen nauttia yhdessä monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Monet orkesterit ja museot tuovat nyt konserttejaan ja näyttelyitään suoraan kotisohvalle.

Netti on pullollaan digitaalisia kulttuuritapahtumia, joista tässä nautittavaksi muutama tärppi niin Suomesta kuin Belgiastakin!

Kulttuuria suoraan koteihin

Amos Rex tarjoaa verkkosivuillaan kulttuurielämyksiä aikuisille ja lapsille.

Generation 2020 on triennaali, joka antaa kiehtovan kurkistuksen nousevan tekijäpolven ajatuksiin ja taiteeseen. Monet Generation 2020 -näyttelyn taiteilijoista käsittelevät teoksissaan vaikeita aiheita pelottomasti, niin inhimillisellä uteliaisuudella kuin mustan huumorin keinoin.

Oun taidekierros sopii erityisen hyvin kaikille alle 8-vuotiaille, yhdessä jonkun lukutaitoisen kanssa. Ou on siitä erikoinen, että yleensä vain lapset voivat nähdä hänet. Nyt on mahdollisuus päästä yksityiskierrokselle tämän hetken näyttelyyn.

Amos Rexin online-näyttelyt

Ateneumin ja Kansallisgallerian tekijänoikeusvapaiden teosten kuvat ovat kenen tahansa käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa esimerkiksi opetuksessa, tutkimuksessa ja kaupallisessa käytössä. Kokoelmaan kuuluu esim. Albert Edelfeltin, Eero Järnefeltin, Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin ja Hugo Simbergin teoksia.

Tutustu kansallisgallerian kokoelmiin

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvia

Ateneumin taidemuseon rakennukseen voi Google Mapsin avulla tutustua myös sisältä päin.

Kiasma Online Art on nykytaidemuseo Kiasman verkkotaiteen kokoelma. Yhä enemmän taidetta tehdään suoraan nettiin, sosiaalisen median kanaviin, blogialustoille tai esimerkiksi mobiilisovelluksiksi. Kiasma Online Art -sivustolle on koottu valikoimia ajankohtaista verkkotaidetta. Sivusto tarjoaa mm. pelillisiä teoksia, VR-elokuvan, digitaalisia maalauksia, runoja suoltavan satunnaislukugeneraattorin ja äänitaiteen miksausalustan.

Designmuseon kokoelmiin kuuluu yli 75 000 esinettä, 45 000 piirustusta ja 125 000 valokuvaa, joista osa on nähtävissä myös verkossa. Designmuseon verkkonäyttelyt esittelevät suomalaisia klassikoita, kuten Marimekko, Arabia ja Kaj Franck.

Taideyliopiston Kulttuuria kotisohvalle -sivustolle on koottu kiinnostavia podcasteja, konsertteja, osallistavaa taidetta ja menovinkkejä.

Konsertteja suoraan olohuoneeseen

Helsingin kaupunginorkesteri

Radion sinfoniaorkesteri

Muista myös kaikille avoin The Elements of AI –verkkokurssi

Mietitkö, millainen vaikutus tekoälyllä on työhösi tai elämääsi? Haluatko tietää, mitä tekoäly oikeastaan on? Haluatko tietää, miten tekoäly tulee kehittymään ja miten se vaikuttaa meihin tulevaisuudessa?

The Elements of AI koostuu ilmaisista verkkokursseista, jotka ovat tehneet Reaktor ja Helsingin yliopisto yhteistyössä. Kurssikokonaisuuden tavoitteena on rohkaista ihan jokaista ikään ja taustaan katsomatta oppimaan tekoälyn perusteet: mitä tekoäly on, mitä sillä voi (ja ei voi) tehdä ja miten luoda tekoälymenetelmiä. Kurssit koostuvat teoriaosuuksista ja käytännön harjoituksista, ja ne voi suorittaa omaan tahtiin. Kurssin on suorittanut jo yli 370 000 osallistujaa, ja se löytyy tällä hetkellä myös ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, viroksi ja norjaksi.

The Elements of AI -verkkokurssi suomeksi

Digitaalisia kulttuurivinkkejä Belgiasta

Bozar at Home

Bozar tuo sosiaalisten kanaviensa kautta nautittavaksi kulttuuria monipuolisesti: tarjolla on musiikkia, näyttelyitä, elokuvia, tanssia ja luentoja.

Flagey chez soi

Muusikoiden videohaastatteluja ja musiikkiesityksiä.

MM Channel

Brysselin kuninkaallisen oopperatalon La Monnaien aiempia esityksiä katsottavissa 17.5. asti.

Fine Arts at Home

Videoita ja virtuaalinäyttelyitä, muun muassa Bruegelin mestariteoksia.

Design Museum Gent

Kurkistus tulevan Kleureyck-näyttelyn suunnittelijoiden näkemyksiin siitä, mikä merkitys värillä on heidän töissään.

M Museum Leuven

Leuvenissa sijaitseva nykytaiteen museo tarjoaa virtuaalinäyttelyitä, videoita ja podcasteja.

Liègen filharmonisen orkesterin ja Antwerpenin sinfoniaorkesterin menneitä konsertteja voi kuunnella orkestereiden omilta YouTube -kanavilta.