Lempeän aurinkoinen vierailu Horta-museossa

13.10.2021

Suomi-Klubin museovierailusarja starttasi belgialaisen arkkitehti Victor Hortan museosta sunnuntaina 10.10. Horta-museo käsittää sekä arkkitehdin perheelleen suunnitteleman kodin sekä työlle varatun ateljee-rakennuksen.

Tämä massiivinen kahden talon kokonaisuus on mainio esimerkki kokonaistaideteoksesta, jossa jokainen pieninkin yksityiskohta on uniikki ja arkkitehdin itsensä tarkkaan suunnittelema.

Arkkitehti Victor Hortalle pyrkimys yhdistää kauneus käytännöllisyyteen on kaikkialla havaittavissa. Kalusteet sisältävät oman aikansa huippuinnovaatioita: muun muassa ruokasalin pöydän reunaan on asennettuna puhelin, jolla isäntä on voinut kommunikoida palvelusväen kanssa illallisen lomassa ja musiikkisalin korea sohva kätkee alleen lämmityslaitteen... Mukavuus ennen kaikkea!


Hortan rakennustyyli hyödynsi viimeisintä teknologiaa eli teräsrakentamista, minkä ansiosta rakennusten julkisivuihin ja rakenteisiin voitiin sijoittaa isompia ikkunoita ja saatiin luotua avarampia tiloja, joihin päivän valo pääsee kauniisti virtaamaan. Suomi-Klubin museovisiitin opas tuli maininneeksi, että vierailumme osui harvinaisen otolliseen hetkeen, päivä oli kaunis ja aurinkoinen, rakennuksen sisätilat kylpivät lämpimässä valossa. Pääsimme siis aistimaan Hortan arkkitehtuurin oleellisesta piirteestä: teräsrakenteen ja isojen ikkunapintojen efektistä.


Luonnonaiheista inspiraationsa ammentavien yksityiskohtien rikkaus rakennuksessa on niin mittava, ettei yhden vierailun aikana millään pysty kaikkea rekisteröimään. Mainion oppaan ansiosta saimme vierailusta kuitenkin todella paljon irti ja samalla saimme kuulla myös arkkitehti Victor Hortan henkilökohtaisesta elämästä glamoureineen ja tragedioineen.

Miltei sanattomaksi vetää sunnuntaiaamuinen museovierailu! Virkistävää, ylevöittävää!

Sinna Rissanen