Metsämieli – hyvinvointia ja terveyttä luonnosta!

14.2.2022

Katriina Kilven vetämällä Metsämieli-kävelyllä etsitään luonnon terveysvaikutuksia. Tule mukaan kävelylle sunnuntaina 13.3.2022 klo 9.30.

Metsämieli-menetelmä yhdistää luonnon terveysvaikutukset mielentaitoja vahvistaviin harjoituksiin. Metsämieli koostuu läsnäolo-, rentoutus-, virkistys-, voimavara- ja mielentaitoharjoituksista, joita voi suorittaa omassa lähiluonnossa yksin tai ryhmässä.

Nauti metsästä kaikin aistein

Japanissa syntyi 1980-luvun alussa shinrin yoku -termi, joka tarkoittaa metsäkylpyä. Sillä vedottiin stressin runtelemiin ihmisiin houkuttelemalla heitä metsän siimekseen.  Samoihin aikoihin, kun metsäkylpy alkoi tehdä esiinmarssia Euroopassa, kehitteli suomalainen Sirpa Arvonen Metsämieltä. Vuonna 2014 ilmestyi hänen ensimmäinen kirjansa Metsämieli: Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin.

Arvonen on hakenut inspiraationsa omasta luontosuhteestaan sekä tutkitusta tiedosta. Japanilaisille ja suomalaisille on yhteistä luonnon arvostus, mikä näkyy molempien kansojen arkipäivässä. Shinrin yoku siis tarkoittaa metsästä nauttimista kaikin aistein, ja tätä tehdään myös Metsämieli-harjoituksissa

Aistiharjoitukset ovat myös läsnäoloharjoituksia, koska keskittyessään tuoksuihin, ääniin ja esimerkiksi sammalten kimmellykseen, ihminen on melkein vahingossa läsnä. Läsnäoloharjoitukset ovat usein helpommin toteutettavissa luonnon ympäristössä kuin sisätiloissa, missä huomion kanssa voivat kilpailla vierustoverin kurniva maha ja seinällä tikittävä kello. Luonnossa huomio kiinnittyy luonnollisesti ja lempeästi luonnon ääniin ja muihin aistimuksiin.

Metsämielessä harjoitetaan myös kehoa, esimerkiksi keppijumppaamalla, sekä etsitään uusia näkökulmia ja perspektiivejä arkisiin tilanteisiin, tankataan positiivisuutta ja tarkastellaan omia voimavaroja. Metsämielessä tähdätään itsetuntemuksen kasvuun, koska itsensä tunteminen on yksi tärkeä osa resilienssiä. Selkärankana Metsämieli-toiminnassa on tieto siitä, että luontoympäristö rauhoittaa, virkistää ja raivaa tilaa mieleen.

Avoin mieli löytää luonnon voiman

Metsämieli-kävelyillä on kyse omasta kokemuksesta luonnossa, mutta usein ajatuksia vaihdetaan ryhmässä, koska se rikastaa ja auttaa selkeyttämään omia kokemuksia. Metsämieleilemään ei tarvitse lähteä minkään erityisen päämäärän kanssa, koska tulos kävelyn jälkeen saattaa olla kaikille erilainen riippuen sen hetkisestä elämäntilanteesta ja tarpeista. Parasta on, jos mieli on avoin uudelle ja osallistuja koettaa olla kykynsä mukaan läsnä kokemassa ja ihmettelemässä. Siihen antaa luonto aina ylivoimaisen tukensa. Metsämieli-kävelyllä ei huhkita otsa hiessä, vaan keskitytään mielen ja kehon yhteyteen ja ajatusten ulkoiluttamiseen

Metsämieli-kävelylle kannattaa pukeutua sään mukaan, lisäten mieluummin enemmän kuin vähemmän kerroksia. Kävelyn jälkeen vetäjällä on mukana lämmintä tai kylmää juomaa säästä riippuen.

  • Aika: 13.3.2022 klo 09.30
  • Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 6.3.2022: klubi@suomi-klubi.com.
  • Hinta: jäseniltä 20 €/ ei-jäseniltä 30 €.
  • Maksu: Suomi-Klubin tilille: BE43310038131901 SWIFT/BIC: BBRUBEBB merkinnällä “Metsämieli”
  • Kesto: 1,5 – 2 tuntia.
  • Paikka: Groenendaal, osoite Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart. Paikalle pääsee paitsi autolla, myös junalla Groenendaalin asemalle, josta noin 10 minuutin kävely puiston parkkipaikalle. Puiston vieressä on myös bussin numero 366 pysäkki Groenendaal Brug. Katso kartta.

Kuvat: Katriina Kilpi

Katriina Kilpi on metsä- ja terveysalan aktiivi, joka uskoo, että metsäsuhteeseen satsaamalla saadaan ihmisten terveyskin kuntoon. Katriina työskentelee osa-aikaisena BOS+- metsäorganisaatiossa Flanderissa terveys- ja luontoaiheisissa projekteissa. Toinen puoli hänen ajastaan menee metsäkylpysovellutuksien ideoimiseen NatureMinded-nimen alla. Katriina on kirjoittanut kirjan metsäkylpemisestä yhdessä tietokirjailija Sarah Devosin kanssa. Hän kouluttaa metsäkylpy- ja Metsämieli-ohjaajia tarpeen mukaan. Seuraava Metsämieli-vetäjäkoulutus järjestetään 12.3.2022 Gentin kupeessa. Kysy lisää Katriinalta osoitteesta katriina@natureminded.be.

Tutustu lisää:

Metsämieli

NatureMinded

Bos+